Ireen Wüst Matty van Wijnbrengen

Ireen Wüst

Ireen Wüst heeft een aangeboren talent voor bewegen, maar bovenal voor doorbijten. Ze is een zeldzame volhouder, iemand die nooit opgeeft. Met die volharding won de afgelopen maanden vele wereldbekerwedstrijden over diverse afstanden. Daarnaast werd de veelvraat Europees kampioen in Hamar.

De Brabantse is sinds 2006 in dienst bij TVM. In de succesvolle formatie van trainer Gerard Kemkers veroverde Wüst olympisch goud in Turijn (3000 meter, 2006) en Vancouver (1500 meter, 2010). Ireen Wüst komt in Sotsji uit op de 1000, 1500, 3000, 5000 meter en de ploegenachtervolging.

In het Noorse Hamar kreeg Ireen Wüst onlangs de Oscar Mathisen Award uitgereikt. Ze is de eerste Nederlandse vrouw die de prijs voor de beste schaatser en schaatsster ter wereld kreeg toegewezen. De Schaatsoscar wordt sinds 1959 uitgereikt.

Wüst verdiende de onderscheiding met haar indrukwekkende prestaties van vorig seizoen. Ze veroverde de Europese- en wereldtitel allround en daarnaast won ze ook de wereldtitels op de 1.500 meter, de drie kilometer en de ploegenachtervolging.