Sven Kramer Matty van Wijnbrengen

Sven Kramer

Sven Kramer oogt ontspannen, lijkt niet meer de gehaaste kampioen van weleer. De kopman van TVM overzag zijn prestaties in Calgary en Salt Lake City. Prestaties waarmee hij tevreden is.

Kramer had na het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen gezegd (winst op 5 en 10 kilometer) dat hij niet zou weglopen voor een wereldrecord in Noord-Amerika. Of in zijn eigen woorden: ,,Ik kan mijn hoofd er niet langer voor afwenden. Als het nodig is, zal ik misschien een wereldrecord rijden.” Hij klokte in Calgary 6.04,46 en in Salt Lake City 6.04,59. Kramer bleef anderhalve seconde van zijn oude record verwijderd.

In Astana won hij met 13.02,38 de wereldbekerwedstrijd 10 kilometer. Het betekende zijn vierde World Cup-zege op de 10 kilometer. Kramer reed in de laatste rit tegen Seung-Hoon Lee. De Koreaan, die vier jaar geleden op de 10 kilometer goud veroverde bij de Winterspelen in Vancouver, moest vanaf 6200 meter zijn meerdere in de Friese schaatslegende erkennen.

Kramer, die zich vrij eenvoudig plaatste voor de Olympische Spelen, komt in Sotsji op de 1500, 5000, 10.000 meter en de ploegenachtervolging uit.