Gerard Kemkers Matty van Wijnbergen

Gerard Kemkers

Er is veel respect voor Gerard Kemkers, die tot de succesvolste olympische coaches behoort (vijfmaal goud). Hij deed dat met zijn pupillen Jochem Uytdehaage, Ireen Wüst en Sven Kramer. Maar eigenlijk had hij als coach zes keer goud moet hebben.

Tijdens de Winterspelen van Vancouver stuurde Kemkers op de 10 kilometer Sven Kramer de verkeerde baan in. Kramer had bij het ingaan van de zeventiende ronde (van 25) een voorsprong van drie seconden op zijn belangrijkste concurrent Lee. Maar de Fries werd door de fout gediskwalificeerd. ,,Die 10 kilometer zal me altijd bijblijven. Het is een stukje van mijn gebroken hart’’ aldus Kemkers.

Ondanks het olympisch goud van Sven Kramer (5 kilometer) en het goud van Ireen Wüst (1500 meter) werd Kemkers in 2010 niet genomineerd voor coach van het jaar. Drie jaar later werd Gerard Kemkers bij het Sportgala in Amsterdam wel uitgeroepen tot coach van het jaar. De 46-jarige TVM-trainer leidde Sven Kramer en Ireen Wüst in 2013 naar de Europese en wereldtitels. Kemkers stond blij en trots op het podium. ,,Mijn hele staf verdient deze prijs", zei Kemkers.